10 vinkkiä lukiosta selviytymiseen!

keskiviikkona, elokuuta 10, 2016

Koulujen alku on jo todella lähellä ja monet ovat siirtymässä alakoulusta yläkouluun, ja yläkoulusta taas lukioon. Joten ajattelin, että voisin jakaa teille muutamia vinkkejä siitä, miten aloittaa opinnot uudessa koulussa. Nämä vinkit ovat hyviä varsinkin lukioon meneville, mutta toimivat varmasti myös muillekin! 

1. Aikataulujen kirjaaminen ylös: Tärkeintä lukio-opintojen aloittamisessa on heti alusta alkaen muistaa kirjoittaa ylös tulevat testi- sekä koepäivät. Kaikista kamalinta on, jos tunnille mentäessä sinulle selviää, että teillä on tänään jokin testi, josta et muista edes kuulleesi. Näihin testeihin lukeminen on erittäin tärkeää koko kurssia ajatellen, vaikka ne eivät vaikuttaisikaan numeroon!

2. Päiväkirjan pitäminen opiskeluiden tukena: Edelliseen vinkkiin liittyen, sinulla kannattaa olla myös jokin kalenteri tai muu vastaava, johon voit kirjoittaa asiat ylös. Jos et osaa / pidä kalenterin kirjoittamisesta, voit kokeilla muita tapoja muistaa tärkeät päivät. Esimerkiksi laittaa puhelimeen hälytys tai käyttää muistilappuja kyseisen aineen tärkeiden kappaleiden kohdalla.

3. Löydä oikea oppimistapa: Jo lukion ensimmäisestä jaksosta alkaen sinulla on mahdollisuus löytää itsellesi paras oppimistapa. Opitko parhaiten kuuntelemalla opettajaa, kirjoittamalla muistiinpanoja vai itse lukemalla. Kun olet löytänyt oman tapasi opiskella, opiskelusta tulee paljon mukavampaa sekä ennenkaikkea helpompaa.

4. Yliviivaustussit ja alleviivaaminen: En ole itse henkilökohtaisesti aikaisemmin pitänyt oppikirjojen sotkemisesta yliviivaustusseilla tai alleviivauksilla, mutta lukiossa olen tajunnut kuinka tärkeää se on! Varsinkin jos kirjassa ei ole tummennettu tai kursivoitu tärkeitä ydinsanoja, niiden yliviivauksesta saattaa olla suuresti hyötyä kokeeseen lukiessa. Näin löydät jokaisesta kappaleesta aina ne tärkeimmät sanat. Näin voit testata itseäsi kokeeseen kerratessa niin, että selität itsellesi alleviivaamasi ydinsanat, ja kun tiedät osaavasi selittää ne, voit olla varma että koe sujuu oikein hyvin! 

5. Muistiinpanot ja värikynien käyttö: Värikynillä on suuri vaikutus kokeeseen lukiessasi. Kun kirjoitat muistiinpanoja, käytä eri värejä korostamaan ydinsanoja ja toista taas korostamaan ydinsanoihin liittyviä muita tärkeitä asioita. Värit auttavat todistetusti muistamaan tärkeimpiä sanoja ja myös miellyttävät silmää. 
6. Opi rakastamaan oppimista: Luo lukion pohjalta uusia ystäviä ja etsi varsinkin sellaisia, kenen kanssa teillä on samat kiintymyksen kohteet opiskelussa. Sillä sitten kun olet löytänyt itsellesi kaverin opiskelemaan kanssasi, on opiskelu paljon mukavampaa. Myös jos itse osaat jotain ainetta mitä ystäväsi ei osaa, opettakaa toisianne. Mikä onkaan mukavampaa kuin opiskelu hyvien ystävien kanssa! Ystäväsi voi myös osata opettaa sinulle jonkun vaikean asian jopa huomattavasti paremmin kuin opettajasi.

7. Positiivinen asenne uusia aineita kohtaan: Vaikka opettaja ei olisikaan mieleinen, suorastaan vihaat opettajaasi. Älä siirrä vihaasi myös koko oppiaineeseen. Varsinkin lukiossa tulee monia uusia aineita vastaan, toiset ovat sellaisia mistä pidät ja toiset sellaisia joita et voi sietää. Kannattaa myös ottaa niin paljon valinnaisia aineita mitä vain jaksat lukea, varsinkin eri kieliä! Lukio on tärkeää kasvuaikaa nuorilla, joten käytä se hyvin.

8. Älä stressaa turhasta: Läksyillä on lukiossa suurin osa koko oppimisesta. Ne kannattaa siis tehdä joka kerta huolella sekä kappaleet kannattaa lukea heti kun niihin on siirrytty kyseisessä aineessa. Mutta muista myös se, ettei yhdellä kokeella ei kuitenkaan ole niin väliä, vaan kokonaisuus ratkaisee. Sekä myös se, että kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Panosta sellaisiin aineisiin jotka sinua kiinnostaa, ja joita olet lukiossa ajatellut kirjoittaa.

9. Panosta siihen mistä oikeasti pidät: Lukiossa on paljon aineita ja ensimmäisellä vuodella lähes kaikki kurssisi koostuvat vain pakollisista aineista. Älä siis ota paineita numeroistasi aineissa, jotka eivät vain yksinkertaisesti kiinnosta. Panosta huolella niihin mistä pidät. Lukio valmistaa meitä ylioppilaskijoituksiin, tulet kirjoittamaan aineet jotka sinua kiinnostaa, sillä niillä olet hakemassa uuteen oppilaitokseen.

10. Anna kaikille mahdollisuus nauttia lukiosta: Lukio on aikaa, jolloin elämässä tapahtuu luultavasti paljon muutoksia. Suurin osa meistä nuorista kasvaa aikuisiksi lukion ohella. Ja muistakaa se, että luvassa on paljon muutakin hauskaa kuin vain opiskelu. Muistakaa kakkosvuosiluokalla tulevat vanhojen tanssit ja kolmosvuodella tulevat penkkarit. Tee kaikkien lukiovuosista ikimuistoisia!

Muistakaa nauttikaa opiskelu ajoistanne. Onnea kaikille tulevalle vuodelle!


You Might Also Like

8 Comments

 1. Aloitan nyt syksyllä ammattikorkean, mutta 7 vuoden opiskelutauon jälkeen koin tän tekstin silti hyödyllisenä ja tsemppaavana, vaikka en ihan lukioon menekään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, onnea ammattikorkeakoulu opintoihisi! :-)

   Poista
 2. Ihania vinkkejä kerta kaikkiaan, varmasti myös hyödyllisiä! :)

  VastaaPoista
 3. Todella hyviä vinkkejä ja hyödyllisiä varmasti! Ihana blogi sulla muutenki <3

  http://inka-allornothing.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Oikeinkirjoituksen tsekkaaminen ja tekstin yleinen oikoluku ennen julkaisua olisi paikallaan, etenkin yhdyssanat näyttävät tuottavan sinulle ongelmia.

  Muuten ihan kiva lista, olisi varmaan antoisampi jos olisit itse käynyt lukion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakentavasta palautteesta ja olen kyllä lukiolainen. Toivottavasti lukio opettaa minulle tässä muutaman vuoden aikana tuon oikeinkirjoituksen!

   Poista

Tilaa julkaisut sähköpostiisi

Kuukauden luetuin

Tykkää Facebookissa!