Minkä takia vihaan joulua?

perjantaina, joulukuuta 01, 2017


Joulukuu on jälleen täällä. Jo ajatus siitä, että joulu lähestyy, luo ainakin minulle ihan hirveästi paineita ja ahdistusta siitä, miten asiat tulevat tänä vuonna sujumaan. Joulu ei tuo minulle siis mitenkään kaipaamaani rentoutusta, vaan päin vastoin. Yleisesti joulun tienoilla kaikki laittavat esimerkiksi kortteja ja viestejä rakkaimmilleen, toivottaen hyvää joulua ja onnellista uuttavuotta. Itse lähinnä mietin, kenelle minun on pakko lähettää kortti tai yleisesti edes muistaa joulun alla. Samalla paineita luo, varmaan myös monille muillekin, lahjojen ostaminen ja jouluaaton suunnittelu. Mutta itse mietin enemmänkin, kenen luona joulu tänä vuonna vietetään, keille kaikille minun tulisi ostaa lahjoja ja minne kaikkialle minun halutaan tänä vuonna juoksevan. Entä mitä sitä ostaisi lahjaksi?


On vaikeaa yrittää muistaa ketään kortein tai lahjoin, kun ei itse välitä joulusta sitten ollenkaan. Samaan aikaan, kun mietin, ettei minulla ole minkäänlaista velvollisuutta antaa kenellekään kortteja tai lahjoja, saan kuitenkin suuria paineita, kun postiluukusta tupsahtaa jouluntoivotukset tai joku kertoo ostaneensa minulle joululahjan. Mutta onko se väärin, etten itse muista niitä ihmisiä, jotka ovat minua jouluna muistaneet? En kuitenkaan itse ole heiltä vaatinut lahjoja tai edes joulun toivotuksia. Onko se vain heidän murheensa, että he ovat muistavat minua joulun tienoilla saaden vain pienimuotoisen kiitoksen takaisin. Mutta silti se tuntuu jotenkin niin väärältä olla tekemättä niin muille. Tämä on se ikuinen kysymys, jota olen siitä asti pohtinut, kun minulla on ollut lompakossa omaa rahaa, jolla voisin ostaa muille joululahjoja.


Se, mitä jouluaattona sitten tapahtuu, selviää minulle vasta jouluaaton jälkeen. Suunnitelmat eivät ikinä pidä paikkaansa, tai ainakaan niin ei ole minun kohdallani käynyt. Olen joka joulu kokenut, että minua yritetään repiä moneen paikkaan samaan aikaan, eikä sen takia edes innosta lähteä mihinkään.  Koen myös, että jokainen jouluaatto ja uusivuosi joudun tuottamaan jollekin läheiselleni pettymyksen. En koskaan ole onnistunut miellyttämään kaikkia, vaikka olen sitä erittäin kovin yrittänyt tehdä. Tuntuu niin pahalle, ettei voi itse suunnitella, mitä tekee ja kenen kanssa, vaan sinun pitää tyytyä huonoista vaihtoehdoista vielä huonompiin. Joku tulee aina pettymään. Joulu on ollut minulle vain pelkkää itkua ja naurua, riitoja ja huonoa mieltä. Kaiken tämän lisäksi, paikasta toiseen juoksemista ja sen kokemista aina vain uudelleen ja uudelleen. 


Sen jälkeen, kun se joulu on vihdoin takana, alkaa toisen lainen kuritus. Nimittäin kaikki sosiaalinen media täyttyy kysymyksistä ''Mitä saitte joululahjaksi?'' ja ''Miten teidän joulunne sujui?''. Pitääkö kaikki siis elää jälleen kerran uudelleen? No, sitten kun kysymyksiin on vastattu, minun osaltani seuraa jatkokysymyksiä. Miksi sinä niin vihaat joulua? Mitä pahaa joulussa muka on? Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, joihin minulla ei tällä hetkellä ole vastauksia. On ihanaa viettää aikaa sukulaisten ja läheisten kanssa, nähdä toisten ilo hyvän ruuan ääressä vietetyn ajan jälkeen ja lasten into siitä, kun he ovat saaneet avata lahjansa ja päässeet näkemään pukkia. Parhaimmassa tapauksessa myös tonttuja. Mutta itseäni ei kiinnosta lahjat eikä myöskään jouluruoka, vaikka siitä pidänkin. Jokaikinen joulu joudun nekin molemmat kokemaan kahteen kertaan saman päivän aikana, joten mitä hienoa niissä sitten on. 


Kaiken tämän onnen keskellä ovat ne ikuiset perheriidat, joita ilmentyy varmaan monissa muissakin perheissä. Ja sitten on niitä ihmisiä, kun valittavat kavereidensa saaneista hienoista ja kalliista lahjoista. Joulu tuntuu enemminkin vertailun kohteelta, kenellä on ollut paras joulu ja kuka on saanut parhaimmat lahjat. Ja sitten niitä kehuskellaan ja päin vastoin myös halveksutaan internetin ihmeellisessä maailmassa. Kaiken tämän lisäksi, en todellisuudessa edes osaa suoraan sanoa, mikä on syy siihen, että väitän vihaavani joulua. Jopa ensilumen näkeminen kertoo minulle siitä, että pian se helvetti alkaa uudelleen. Joulu on tulossa. Kertokaa minulle, mitä positiivista joulussa siis oikeastaan on? 

Pystyykö kukaan samaistumaan minuun? Onko täällä muita, jotka eivät nauti joulusta tai eivät haluaisi sitä viettää edes ollenkaan? Vai oletko kenties täysin jouluihmisiä? 

(Osan kuvista tarjoaa Pexels)

You Might Also Like

8 Comments

 1. Hyvin perusteltu, miksi et pidä joulusta! Tosi harmi kuitenkin, että sulla on tollaset fiilikset joulusta. Jospa tänä vuonna se menisi osaltasi hieman paremmin!

  VastaaPoista
 2. Mä oon ihan päinvastaista mieltä sun kanssa, mulle joulu on yks vuoden ihanimmista jutuista. Mut voin vaan kuvitella miten kurjaa on olla jouluna kun itseä ei jouluhumu yhtään innosta mut sit kuitenkin joutuu tuntemaan paineita siitä että "pitäis" olla jotenkin mukana joulujutuissa. En tiiä sun tilannetta, mut olisko sun mahdollista viettää jotain omaa joulua vaikka ihan vaan syömällä hyvin ja tekemällä omasta mielestäs kivoja juttuja paikasta toiseen ravaamisen sijaan?

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että ymmärrät minua! Ja sitä tässä nyt odotankin, että saisin vain nauttia joulusta ''oman makuni mukaan'' ja ihan rauhassa. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä molemmat vanhemmistani haluavat minut viettämään joulua heidän kanssaan. Koen, etten voi vain sanoa vanhemmilleni, etten halua viettää joulua, vaikka luulen heidän sen tietävänkin.

   Poista
 3. Mä jaan osan ajatuksista sun kanssa! Rakastan korttien tekemistä ja lähettämistä todella paljon, joten se on mun perusaskare. Tosin lähettelen pitkin vuotta kortteja nimmpparien, synttärien ja vaikka juhannuksen vuoksi :D Mutta lahjat... En voi sietää niitä! En ole ostanut sitten yläasteen enää kellekään mitään, enkä ole halunnut yhtään mitään. Mua ärsyttää, että siitä huolimatta mulle ostellaan lahjoja. Lahjat jäävät sitten vintille, koska en kertakaikkiaan tarvitse niitä! Mun unelmien joulu olisi ihan vaan hyvää ruokaa sukulaisten kanssa. Aaton ruokailu rakkaiden sukulaisten kanssa on sellainen joulu mistä mä nautin.

  ♡:llä valoloytyy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että on muitakin, jotka voivat samaistua! Minunkin lempi jouluni koostuisi juuri tuollaisesta päivästä.

   Poista
 4. Ikävä kuulla, että sulla on joulusta huonot kokemukset. Mä kuitenkin voin osittain tuntea sen miltä susta tuntuu, koska itsekkin tiedän kavereita keille joulu ei ole sitä mitä se usein muille on.
  Itselleni joulu on ainut asia mitä en stressaa, ja minä olen todellinen stressaajaluonne. Rakastan myös joulua, koska sillon kaikki haluavat viettää aikaa oikeasti rauhassa ja rakkaudella - jouluna siinä yhdessäolossa on vain ihan eri viba, kuin muuten. Mutta yhteiskunnalle joulu ei ole mitään muuta, kuin yksi juhla/tärkeämpi päivä kaupallisuuden hyväksi, mikä on tosi harmillista.
  Toivottavasti uskaltaisit ottaa esim. vanhempiesi kanssa asian puheeksi, jotta saisit vaikka ensi joulun viettää niin kuin sinä pidät. Omien vanhempien se pitäisi ymmärtää jos joiden ❤️. Joulu on monelle aikuiselle tärkeä ja varsinkin lapselliselle aikuisille, mutta ehkä voisit ehdottaa vaikka uutenavuotena yhdessä olemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mahtavaa kuulla, että muut voivat ymmärtää, mitä tarkoitan! Toivottavasti vanhempani ymmärtävät minua vielä jonakin päivänä. Kiitos!

   Poista

Tilaa julkaisut sähköpostiisi

Viime vuoden suosikki

Tykkää Facebookissa