Pitäisikö minun hankkia ajokortti?

lauantaina, helmikuuta 03, 2018


Autokoulun aloittaminen oli minulle suuri kysymys, enkä ollut varma haluaisinko suorittaa autokoulua. Avopuolisoni sai ajokortin jo melkein kolme vuotta sitten, joten auton kanssa olemme päässeet tarvittaessa liikkumaan, mieheni kuskaamana. En siis ole missään vaiheessa kokenut tarvetta, tai oikeastaan edes minkäänlaista halua tai mielenkiintoa ajokorttia kohtaan. Viihdyn ihan hyvin mieheni kyydissä, eikä meillä edes ole tällä hetkellä omaa autoa. Kaiken lisäksi näin Turussa asuessa, bussit kulkevat erittäin hyvin ja niiden kanssa liikkuminne on vielä erittäin halpaakin! Niin hauskalta kuin se kuulostaakin, olen myös pienenä ajatellut, että ajokortti on vain ikään kuin iän mukana tuleva ''lisäominaisuus'', jonka vain yksinkertaisesti saa täyttäessään 18-vuotta. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen. Ajokortin saaminen vaatii aikaa ja harjoitusta, sekä paljon rahaa! 

Päätin kuitenkin viime kesänä muutama kuukausi ennen, kun täytin 18-vuotta, että tulisin luultavimmin suorittamaan autokoulun. Ihan vain sen periaatteen takia, että 18-vuotiaat hommaavat itselleen ajokortin. Tätä valintaa helpotti myös se, että upea äitini oli säästänyt minulle tätä varten rahaa, joten minun ei myöskään tarvinnut itse maksaa autokouluani. Mieheni lähdettyä armeijaan, löin asian lukkoon ja aloitin autokoulun. Oli mukavaa saada viikkoihin joitain ohjelmaa ja kerkesinkin kesän aikana, ennen koulujen alkamista, suorittamaan kaikki teoriatunnit. Sitten muutamassa viikossa suoritin myös kaikki tarvittavat ajotunnit ja pääsin ensimmäisellä läpi teoriakokeesta, sekä myös ajokokeesta! Sain ajokortin heti syntymäpäiväni seuraavana päivänä ja voin kyllä sanoa, että olin erittäin ylpeä itsestäni. 

Ajaminen ei edelleenkään ole minulle mielekästä. Enkä ole innoissani ajamisesta, vaikka ajokortti löytyykin. Monet ovat innoissaan ajamassa joka paikkaan kortin saatuaan, mutta itse en halua auton rattiin astua, ellei siihen ole pakottavaa tarvetta. Tämän takia pidän ajokorttia ainakin omalla osallani turhana asiana. Tiesin jo ennen ajokortin hommaamista, ettei ajaminen oikein innosta, ja ei se innosta vieläkään. Mutta samaan aikaan kuitenkin ajattelen, että se on erittäin hyvä, että ajokortti löytyy. Koskaan ei tiedä, millaiseen tilanteeseen joutuu ja on vaikka ainoa ajamaan kykenevä henkilö, esimerkiksi hädän hetkellä. Haluaisin siis tsempata teitä kaikkia hankkimaan ajokortin, jos siihen on vain on aikaa ja mahdollisuus! Vaikka vähän jännittäisi tai se ei tuntuisi itselle tarpeelliselta, voi siitä kuitenkin olla joskus suurikin hyöty. Ainakaan sitä mahdollisuutta ei kannata syrjäyttää oman laiskuuden takia. 

Hankitko sinä ajokortin heti kun ikä siihen riitti? Entä inhottaako sinuakin autolla ajaminen, vaikkei mitään aihetta pelkäämiseen olisikaan? 

(Osan kuvista tarjoaa Pixabay)

You Might Also Like

16 Comments

 1. Mä sain ajokortin 2 kuukautta sen jälkeen, kun olin täyttänyt 18. En siis saanut teoriakoetta tai inssiä heti ensimmäisellä kerralla läpi, mut pääasia et sain kuitenkin sen. Mun mielest ajaminen on aivan parasta ja tykkään ajaa erityisesti sellasia pitkiä matkoja yksin ja kuunnella vaan omaa lempparimusaa radiosta. Ymmärrän kyllä et kaikki ei nauti ajamisesta ja on mullakin joskus niitä pieniä pelkoja et entä jos tapahtuu jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että jaksoit jatkaa yrittämistä niin kauan, että kortti on nyt ansaitusti sinulla! Itsekin pidän pitkän matkan ajamisista, mutta kaupungissa ajaminen ei ole ollenkaan minun juttuni.

   Poista
 2. Mulla on tosi ristiriitaset fiilikset ajokortin hankkimisesta. Toisaalta en haluaisi sitä, mutta unelma-ammatissani ajokorttia todellakin tarvitsisi. Ehkä hankin sen sitten, kun tiedän varmasti sitä tarvitsevani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä koskaan kuitenkaan voi mitään haittaa olla, jos sen ajokortin tosiaan omistaa. Jos sinulla vain on kaikinpuolin hyvät mahdollisuudet suorittaa autokoulu, niin suosittelen sitä aivan ehdottomasti! Ainakin se on sitten hoidettu pois alta, jos päädyt suunnata kohti unelma-ammattiasi, joka vaatii ajokortin.

   Poista
 3. Mun mielestä tuntuu erittäin tyhmältä hankkia ajokortti jos tietää jo etukäteen, ettei edes tykkää ajamisesta yms. Ja jos ei kerran aja, niin kyllähän siinä taidot katoaa.. Varsinkin tänä päivänä kun se maksaa aika paljon, pitäisi miettiä todellakin tarkkaan tuleeko sitä oikeasti tarvitsemaan ja haluaako sen oikeasti, eikä niin että se kuuluisi hankkia kun täyttää 18 ja kuinka siistiä se on omistaa. Mutta jokainen tyylillään, ja tämä on nyt vain oma mielipiteeni! Itse hankin ajokortin heti täyttäessäni 18 ja mä itse rakastan ajamista todella paljon! Melkein heti sainkin auton, jolla pääsin ajelemaan. Toki kaikilla ei ole mahdollisuutta autoon, mutta aina kun on mahdollisuus, kannattaa auton rattiin hypätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pidä ajokorttia missään nimessä turhana asiana. Ja itse yritän kuitenkin säännöllisesti päästä ajelemaan, jotteivat taidot juuri katoaisi!

   Poista
 4. Mulla on kyllä ihan sama juttu kun sulla! Hankin ajokortin heti 18-vuotta täytettyäni, vaikka en ollut etukäteen yhtään innostunu siitä ajatuksesta että pääsisin/joutuisin pian ajamaan autoa. Ja nyt kun mulla on ollu jo pian pari vuotta kortti, en edelleenkään tykkää ajaa autoa, teen sitä vaan sillon kun on pakko. :'D kuitenki ku asun tämmösessä pikkukylässä, missä ei julkisetkaan kulje, niin ajokortti on aikalailla välttämättömyys tai ainakin se helpottaa liikkumista tosi paljon. Että tavallaan koen, että mulla on turhaan tuo kortti kun en pidä ollenkaan ajamisesta, mutta toisaalta oon tosi tyytyväinen että päätin kuitenki ajaa kortin, koska se helpottaa kuitenki elämää ja tuo jollaki tapaa semmosta turvaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä aivan oikessa, että ajokortin omistaminen luo turvaa! Itsekään en aja muuta kuin pakon edessä, mutta täällä päin julkinen liikenne onneksi kulkee hyvin.

   Poista
 5. Itse sain ajokortin noin kuukausi sitten (eli aikalailla heti kun olin täyttänyt 18) ja itse ainakin olen edelleen ihan fiiliksissä siitä! Kuulun just siihen porukkaan, joka haluaa ajaa mahdollisimman paljon :-D Mutta olihan se tosiaan kallista, joten ymmärrän kyllä, jos joku ei halua sitä turhaan hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että ajaminen innostaa ja on mielekästä! Ja kyllä se todellakin on kallista puuhaa.

   Poista
 6. Mulle ajokortti oli pakollinen paha. Rauma ei tunne käsitettä julkinen liikenne. Meille 8km keskustasta ei tule busseja. Jos johonkin haluat, tarvitset auton. Kortin sain heti seuraavana päivänä synttäreistä. Nyt, 1,5v kortin saamisen jälkeen, en koske autoon ellei ole pakko. Ajaminen on ollut mulle aina se viimeinen vaihtoehto. Jos lähden jonnekin, selvitän edelleen ensin, jos joku sukulainen pääsisi kuskaamaan.

  ♡:llä valoloytyy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa, ettei julkista liikennettä ole. Siitä olisi kyllä suuri apu!

   Poista
 7. Täällä missä asun ja todennäkösesti myös siellä mihin muutan löytyy julkinen liikenne, mutta aion kyllä silti kortin suorittaa! Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja vaikka olenkin ehdottomasti sitä mieltä, että julkista liikennettä kannattaa käyttää, niin on se kuitenkin hyvä, että ajokortti löytyy tarpeen vaatiessa. Sekä oikein paljon tsemppiä autokoulun suorittamiseen!

   Poista
 8. Mä asun tosi pienellä paikkakunnalla (lukioonkin oli 12 km yhteen suuntaan), joten täällä oli pakko hankkia ajokortti. Mä olin aluksi myös tosi hermostunut ja en oikeastaan edes olisi halunnut korttia. Siitä se kuitenkin alkoi sujumaan ja nykyään rakastan autolla ajamista tosi paljon! :D Mikään ei oo ihanampaa kuin se, että saa ajaa pitkiä matkoja yksin ja samalla valita itse musiikin mitä kuuntelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mukava kuulla, että olet innostunut ajamisesta, vaikkei se aluksi oikein innostanut! Toivottavasti minäkin tykästyisin vielä joku päivä ajamiseen.

   Poista

Tilaa julkaisut sähköpostiisi

Viime vuoden suosikki

Tykkää Facebookissa